Thérèse brengt passie voor Zhineng Qigong over

Mensen kunnen op allerlei manieren momenten van rust creëren. De een gaat muziek luisteren en zondert zich af, de ander doet aan yoga. Thérèse Godthelp (42) uit Evertsoord beoefent een actieve vorm van meditatie: Zhineng Qigong.

4-1-2013 door: Redactie

maskTop

Thérèse leerde acht jaar geleden een vorm van bewegen die ze nog niet kende: Zhineng Qigong. “Ik had een Amerikaanse danseres beloofd dat ik het zou proberen. Ze leerde me hoe ik moest bewegen en zei dat mijn lichaam en geest door de soepele bewegingen beter in balans zouden komen”, vertelt ze. Nuchter als Thérèse was, geloofde ze niet dat het nut zou hebben, maar bij het uitvoeren werd ze overtuigd. “Ik stond met beiden benen op de grond.”

Voordat Thérèse aan Zhineng Qigong begon, had ze al vaker aan yoga gedaan. “Ik ben niet zo’n zweverig type, maar ben wel gaan beseffen dat het voor iedereen goed is.” Naast haar drukke baan in de mediawereld probeerde Thérèse altijd honderd dingen tegelijk te doen. “Als ik op bezoek ging bij m’n moeder, wilde ik tegelijkertijd het liefst ook nog naar drie vriendinnen om bij te kletsen. Ik richtte me nooit op een ding. Mijn leven was een sneltrein.”

In China wordt Qigong al honderden jaren gebruikt als alternatieve geneeswijze. “Het is de energie in je lichaam die in balans moet zijn. Lichaam, geest en hart in lijn”, vertelt Thérèse. Aangezien ze al jaren geïnteresseerd was in de Oosterse geneeskunde, ging ze het na haar ervaring bij de danseres zelf studeren. Na drie jaar maakte ze een carrièreswitch. Voortaan zou ze mensen met een slechte balans helpen deze terug te vinden door middel van Zhineng Qigong.

Thérèse verzorgt nu al enkele jaren kennismakingsbijeenkomsten, workshops hier in de buurt en groepsreizen naar Winterberg en Ibiza om daar samen aan een goede balans te werken. “Er gaan zoveel verschillende mensen mee. De jongste is 20 en de oudste is 84 jaar. Voor iedereen is het goed”, vertelt ze. “Zelf ben ik bijvoorbeeld van een knieblessure afgekomen en iemand anders heb ik geholpen met pijn van een hernia.”

Thérèse heeft nog weinig jongeren gezien. “Voor jongeren is het misschien ook wel goed”, meent ze. “Door sociale media en smartphones worden zij veel te snel afgeleid. Volgens mij kunnen ze zich daardoor niet meer zo snel op één ding focussen. Ze zouden zich met Zhineng Qigong eens puur op hun innerlijk moeten richten, dan gaan ze veel bewuster door het leven.”

Volgens Thérèse kan iedereen veel meer verantwoordelijkheid nemen voor zijn gezondheid, zij het lichamelijk of geestelijk. “Je bent veel minder een speelbal van je omgeving als je naar binnen kijkt.” Ze leert nog elke dag bij en beweegt iedere morgen soepel in het rond. “Het is heerlijk down to earth. Gewoon lekker soepel bewegen en je energiek voelen.”

Zhineng Qigong heeft Thérèse een bewuster mens gemaakt. “De illusie dat ik er ooit alles van zou snappen fascineert me. Ik was het typische voorbeeld van iemand die nooit bewust leefde.”

Trackback van jouw site.